t
EXPOSICIÓ DE DIORAMES8
    La col·lecció de diorames que us oferim de poder visitar, constitueix un conjunt de gran valor artístic, popular i religiós, que va començar el 1970 amb l'escena del Naixement, de mans del germà Gilbert Galceran, monjo de Solius, que ja tenia exposicions de pessebres a Roma i a l'abadia d'Hauterive, prop de Friburg, Suïssa, i ara continuada pel germà Albert Fontanet. Cap d'elles, però, no supera la que, a còpia de molts anys de treball, hem pogut reunir a Solius. Excepte les figures, sovint fetes per encàrrec exprés, tot és obra dels germans Gilbert i Albert en aquests prodigiosos i artístics diorames. El manteniment d'aquesta Exposició, ha sigut i continua sent possible gràcies a la col·laboració dels monjos i als donatius voluntaris i anònims dels visitants.

    El Monestir de Solius té la satisfacció de poder oferir aquest servei cultural, tan propi de la seva missió religiosa i adient a la tradició monàstica de ser acollidors amb tothom.


Horari de visita

Degut a la Pandèmia, l'Exposició en aquests moments roman tancada.

HISTÒRIA DEL PESSEBRE

En primer lloc, no hi hauria pessebres sense el Naixement de Jesús, sense el misteri del Fill de Déu fet home que la litúrgia de Nadal rememora. A partir d'ella, i sobretot a partir de la primera escenificació del Naixement promoguda per sant Francesc d'Assís a Greccio, l’any 1223, s’inicia el costum de fer el pessebre.
    Aquesta tradició va arrelar a Catalunya ja fa segles d'una manera particular, i continua renovant-se amb gran vitalitat, a través sobretot de les nombroses associacions locals de pessebristes. El poble se l'ha anat fent seva construint pessebres casolans, amb elements de la naturalesa (molsa, suro...), que són la delícia tant dels infants com dels grans.
    Paral·lela a aquesta tradició popular n'apareix una altra, marcadament artística, que es propaga sobretot quan es comencen a fer pessebres a base de guix escaiola (1912), tècnica mundialment coneguda amb el nom d'"escola de Barcelona", i que és la usada en el pessebre de Solius.


Pessebres gemats, aparteu l'angoixa
dels pobres mortals que es senten captius.
El poble sencer us mira i amoixa...
guardant bon record del vostre Solius.

                           Montserrat  Pujol

vistes